شجریان: هنرمند الگو در برابر سفله پروری

هنرشناسان درباره‌ی رتبه‌ی هنری استاد تراز اول آواز ایران، محمدرضا شجریان، نوشته‌اند و دهه‌ها خواهند نوشت. در این فرصت کوتاه تنها به دو نمونه از تاثیر آثار او در تقویت اخلاق و همبستگی اجتماعی ایرانیان اشاره می‌کنم.

نقش ربنا و مثنوی افشاری رمضانی شجریان در خاطره‌ی جمعی و تقویت پیوند معنوی مشترک ده‌ها میلیون ایرانی از مذاهب و زمینه‌های مذهبی متکثر بی‌بدیل بوده است. در سال‌های خدمتم در مناطق سنی‌نشین ایران شاهد محبوبیت ربنای شجریان بودم ـ گوش دادن مختارانه به ربنا مورد علاقه اکثر آنها بود. در میان اقشار کمتر مذهبی و جوانان ایران هم جایگاه این ربنا و مثنوی افشاری با هیچ اثر موسیقایی دینی-معنوی دیگر قابل قیاس نیست. از این منظر، قطع پخش ربنا و مثنوی افشاری او بعد از ۸۸ صرفا بی‌توجهی به خواست جمعی اقشار مذهبی نبود، بلکه حرکتی ضد ملی بود. این اثر به نظرم چنان در حافظه‌ی جمعی ایرانیان بی‌رقیب شده و خواست همگانی است که دیر یا زود پخش آن از صداوسیما هم دوباره از سر گرفته می‌شود.

افزون بر این کمتر هنرمندی است در اوج شهرت و اقتدار هنری، شخصیت اخلاقی و استقلال‌اش را چنان هنرمندانه حفظ کند که نماد استقلال جامعه‌ی ایران در برابر تبلیغات رسمی شود. پس از ۸۸ شجریان نشان داد آماده است از تریبون‌های با مخاطب میلیونی صدا و سیما بگذرد و هنرش را در خدمت بزک کردن تبعیض و بی‌عدالتی سیاسی خود حق پنداران قرار ندهد. این گذشت سخاوتمندانه‌ی شجریان، او را در دوره‌ی سفله‌پروری هنری به الگوی اخلاقی جامعه هنری ایران تبدیل کرد.

حمیدرضا جلائی پور وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *