وعدههای پنج نامزد اصولگرا /مصاحبه با روزنامه هممیهن
❓ارزیابی شما از وعده هایی که توسط 5 نامزدهای اصولگرا داده میشود چیست؟
✳️جناب زاکانی قولهایی داد که به مردم هم روزانه گوشت میدیم و هم طلا میدهیم. وعدههایی که به طنز شبیه بود. او و جناب قاضیزاده برای ارائه برنامه نیامده بودند، آمده بودند پزشکیان را تخریب کنند و او را «دولت سوم روحانی» معرفی کنند. و پزشکیان هم توضیح داد و گفت من «وزیر موفق دولت خاتمی» هستم- و خالصگرایان را ناکام گذاشت.
❇️جناب جلیلی هم در آسمان از یک «جهان پیشرفت» صبحت میکرد ولی نمیگفت تحریمهای مخرب اقتصاد ایران را چگونه میخواهد حل کند. و البته دیشب جناب پورمحمدی حرف مهمی زد و گفت آقای جلیلی در حاشیه یک جلسه گفته من با ftaf موافقم ولی نباید بدست دولت روحانی انجام شود! الان معلوم نیست زیانهای مالی که ایران در این چند سال دید و رنج معیشتی که مردم تحمل کردند، مسولش کیست؟ متاسفانه جلیلی هم پاسخی نداد.
❇️جناب قالیباف هم از موضع یک رئیس جمهور حرف میزد و بین گفتمان «جبهه انقلاب» و «کارامدی» در رفت و آمد بود و حرفی برای مهار فساد نمیزد. دکتر پزشکیان حرفش عدالت آموزشی و بهداشت و درمان عمومی بود. و میگفت با این نزاعهای سیاسی موجود هم نمی توان به این اهداف رسید. حرفش این بود که میتوان به اهداف اسناد بالادستی رسید به شرطی به دنبال حل مخاصمات در سیاست خارجی برویم و با یکپارچی باید دنبال حل تحریمها برویم. البته جناب پورمحمدی از قالیباف، جلیلی، قاضیزاده و زاکانی معقولتر سخن میگفت.
❓ایا با دادن وعده های پوپولیستی امکان جذب رای برای این افراد فراهم می اورد؟
❇️البته وعدههای گوشت مجانی و دادن طلا به مردم از مصادیق مردمانگیزی وقیح بود. بیاحترامی به شعور مردم هم بود. اتفاقا وعدههای پزشکیان در قلمروی آموزش و بهداشت و درمان واقعنگرانه بود و مبتنی بر وعدههای دروغ نبود. این وعدههای مردم انگیزانه زاکانی بعیده روی افکار عمومی اثر مثبت بگذارد. الان طبق نظر سنجیها آرای پزشکیان و بعد قالیباف و بعد جلیلی در خور توجه است نه زاکانی.
❓علت اینکه وعده های پوپولیستی دادن در هنگامه انتخابات در میان کاندیداهای ریاست جمهوری ترویج پیدا کرده چیست؟ ایا جامعه هم نقشی در ترویج این شیوه دارد؟
❇️کلا سازوکار تایید صلاحیت نامزدها در ایران ضابطهمند و قانونی نیست. اولا احزاب باید بتوانند نامزدها را معرفی کنند و در برابر آن مسولیت بپذیرند. در صورتیکه قانون انتخابات ما اساسا حزبی نیست. ثانیا معیارها دو گانه است مثلا در همین انتخابات جهانگیری و علی لاریجانی تایید صلاحیت نمیشوند ولی افراد مردمانگیز و هتاکی مثل زاکانی تایید میشوند. با این چنین سازکاری در موسم انتخابات عدهای پیدا میشوند برای خودنمایی وعدههای غیر عملی بدهند.
❇️اما در مورد نقش جامعه و پاپولیسم در جامعه میشود گفت: در جامعهای که نهادهای مدنی و سمنها ضعیفاند، در جامعهای که حقوق شهروندی و حاکمیت قانون درست اجرا نمیشود و در جامعه ای که بخاطر تحریمها مردم از حیث معیشتی ناراضی هستند و با فقر فزاینده روبرو هستند، در چنین جامعهای ممکنه عده از مردم هر چند معدود به این وعدههای توخالی امید ببندند.