وظایف خطیر شش گانه عارف در مجلس دهم
مردم با دست های بسته و با مشارکت موثر خود در انتخابات مجلس دهم پیروزی خاصی را آفریدند و همه برای حفظ دستاوردهای ان مسولیم. پیروزی این بود که مردم نگذاشتند اکثریت كرسي هاي مجلس دهم به دست تند رو ها بیفتد. تا بلكه ان شاالله بتوان با کمک اين مجلس و دولت اعتدالگرا بهتر کشور را در مسیر دور کردن از «حکمرانی بد » قرار داد. یکی از شرایط تحقق این هدف ایفای نقش سنجیده جناب عارف به عنوان مهمترین شخصیت فراکسیون فراگیر امید است. به نظر نگارنده ملاحظه محورهای زیر از سوی او و فعالان فراکسیون امید کمک به دور کردن کشور از «حکمرانی بد » است.
1 عارف بايد به شدت مواظبت كند که انتخابات ریاست مجلس به بازی «برد و باخت » میان اصلاح طلبان و اصولگرایان میانه رو تبدیل نشود. چون اگر این بردـ باخت اتفاق بیفتد شکاف بهداشتی موجود در مجلس ( یعنی آرایش عاقلان و میانه روان و طرفداران دولت در برابر تندرو ها و نا برجاميان و مخالفان دولت) به شکاف غیر واقعی اصول گرايان/اصلاح طلبان تبدیل می شود و نمایندگان عملگرا و احتیاط کار مجلس را از فراکسیون امید دور می کند. مهمترین نقطه امید کشور برای عبور از «وضعیت بد فعلی» فربه تر شدن میانه رو ها در جامعه سیاسی ایران است.
- مساله اصلی در مجلس دهم اصلاح طلب/ اصول گرا نیست. بلکه مساله اصلی این است که مجلس از طریق قانونگزاری و نظارت کوشش کند که ایران از وضعیت حکمرانی بد ( که ویژگی های آن عبارتند از: کندی رشد اقتصادی، عدم کارآمدی و همراه با تبعیض ارائه خدمات عمومی به مردم، نارسایی در تامین حقوق شهروندی برای همه شهروندان، فساد گسترده و ساختاری) فاصله بگیرد. این رویکرد در شرایط کنونی مثل نان شب برای کشور لازم است. لذا اکثر نمایندگان با این رویکرد همکاری می کنند.
- شرط حرکت به سمت حکمرانی خوب [ که ویژگی آن شفافیت و مسولیت پذیری سه بخش اصلی جامعه یعنی حکومت و احزاب ( یا جامعه سیاسی)، جامعه اقتصادی و جامعه مدنی است] فاصله گرفتن از «شرایط بد فعلی» است. البته بعدها در فراکسیون گسترده امید اصلاح طلبان و اعتدال گرایان می توانند مشوق بهتری برای حرکت به سوی «حکمرانی خوب » باشند نه الان.
- اگر بندهای فوق جدی تلقی شود مهمترین خدمتی که فراکسیون امید و خصوصا اصلاح طلبان می توانند انجام دهند تقویت عنصر کارشناسی کمسیون های مجلس است. و عارف با تجربه گرانبهای علمی و کارشناسی و بوروکراتیک و تکنوکراتیکی که دارد ، بیشترین نقش را می تواند در بعد حیاتی کارشناسی مجلس ایفا کند.
- عارف می داند که برای دور کردن اوضاع از «حکمرانی بد» دو یار استراتژیک دارد. یکی نمایندگان طرفدار دولت اند یکی میانه روهایی که تحت نفوذ ناطق، مطهری و علی لاریجانی هستند. لذا عارف باید نسبت به گفت و گوها و مبارزات گفتاری پارلمانی اعضای امید حساس باشد که ادب یاران استراتژیک رعایت شود. حتی در شرایطی که آن یاران ان ادب را رعایت نکنند.
- فراکسیون امید در برابر نابرجامیان و مخالفان دولت قرار دارد نه در برابر سپاه. زیرا اولا نهاد سپاه برجام را پذیرفته، نتایج انتخابات۹۲ و ۹۴ را پذیرفته و مدنی رفتار کرده است و ثانیا فراکسیون امید به دنبال کاهش نقش های معقول و ملی و منطقه ای سپاه نیست. بنابر این فراکسیون امید باید مواظب باشد که در برابر تندروها قرار دارند نه در برابر نهاد سپاه. اين تندروها هستند كه مي خواهند سپاه ، و رهبري نظام را مصادره به مطلوب بكنند. در حاليكه فراكسيون اميد در برابر نا برجاميان قرار دارد.