دفاع اصلاحطلبانه از ایران و براندازی دومرحلهای
ایران ملتی قدیمی است، حتی قدیمیتر از ملت-دولتهای پیشقراول دوران مدرن مثل ملت فرانسه. ایران مساوی جمهوری اسلامی نیست. ولی در شرایط فعلی، جا مهمترین نهاد حافظ ایران در «جهان و منطقه خاورمیانه لغزنده» فعلی است.
همین جا با جامعهای روبهروست که در چهار دهه گذشته دستاوردش در زمینه توسعه اقتصادی، سیاسی، پایدار و عادلانه قابلدفاع نیست و متاسفانه جامعه به «بالاییها» و وصل به فرصتها و «پایینیها» و گرفتار در زندگی روزمره تقسیم شدند.
روشن است اگر جا در بلندمدت در حکمرانیاش قادر به حل تمشیت امنیت و معیشت ایران (یا همان توسعه عادلانه) نشود، ملت ایران به مخاطره میافتد. لذا جا قطعا به تعمیر و اصلاح نیاز دارد.
اما برای تعمیر و اصلاح لازم نیست حکومت را متوقف و سرنگون کرد (حتی اگر ممکن باشد که نیست) بلکه این حکومت را شایسته است در «حین حرکت و حکمرانی» اصلاح و تعمیر کرد.
جمهوری اسلامی مساوی «دولت موازی» و «دولت پنهان» هم نیست.
اینکه اصلاحطلبان در حکومت نیستند، به معنای این نیست که «اصلاحات» در ایران و جا متوقف شده و یا میشود. ایران و جا بدون «اصلاحطلبان شناختهشده در کرسیهای حکومتی» هم به بقای خود ادامه میدهد.
جا ایران در سلطه کامل «تندروها» نیست؛ ولی جا در دو دهه گذشته به میزانی که اصلاحطلبان را از حوزه رسمی سیاست حذف کرده، از کارایی و مشروعیتاش هم کم شده است.
اصلاحطلبان نباید انتظار داشته باشند که حکومت به این موضوع اقرار کند. متاسفانه جا اهل «اقرار» نیست؛ ضمن اینکه کثیری از ایرانیان هم اهل اقرار نیستند، معمولا ما بیشتر طلبکار هستیم و کمتر خود را مسئول میدانیم.
تامین اهداف غیرواقعگرایانه گام دوم (که بر اساس وفاق عمومی میان حاکمیت و نخبگان واقعی برآمده از جامعه مدنی تنظیم نشده) از سوی جا دستنیافتنی است.
روحانیت در ایران ریشهدار و از جامعه ایران نازدونی است و هماکنون هم روحانیت یکی از عناصر جامعه مدنی در ایران است. اما اتفاق مهم این است که در جمهوری اسلامی روحانیت بر حکومت ایران «سیادت» پیدا کرده؛ ولی کارایی و دربرگیرندگی جا را از حکمرانی ایران گرفته است.
تنها راه ممکن و قابل دفاع سیاستورزی اصلاحطلبان در «زمینه» فعلی ایران همان سیاستورزی اصلاحطلبانه و در چارچوب جا است. البته این سیاستورزی در جامعه موبایلی ایران «فحشخور» فراوان دارد و حتی به میرحسین، مهدی محمودیان و شرف اهل قلم، احمد زیدآبادی، هم رحم نمیکنند.
سرنگونیطلبان جا چند سالی است مشغول اجرای طرح دو مرحلهای هستند و با آمدن ترامپ مقداری هم خیز برداشتند.
گام اولشان زدن بخشهای مشروعیتساز جا مثل جریان اصلاحجویان و میانهروها در افکار عمومی داخل و خارج ایران است. گام دوم، در بزنگاههایی زدن ارکان سختافزاری جا است.
با این همه، در عالم واقع و به دور از فضای برساخته تبلیغاتی، همه توان این نیروی برانداز، «دردسرسازی» برای ایران و جا است، نه بیشتر. سرنگونیطلبان نیرویی برای تقویت سازوکارهای دموکراسی در ایران نیستند.
اصلاحطلبان دلسوز هرچه زودتر باید تکلیف خود را با این ناسزا شنیدنها روشن کنند. با اتخاد مواضع سیاسی بهظاهر رادیکال این ناسزاگویی در جامعه موبایلی درمان نمیشود و همچنین، با مواضع رادیکال سرمایه اجتماعی اصلاحطلبان ترمیم نمیشود؛ بلکه با سیاستورزی مستمر، عدالتجوتر و کاراتر ترمیم میشود.
شاخصهای کلان اقتصادی و اجتماعی نشان میدهد اصلاحطلبان ایران را در دوره ۱۳۷۶-۱۳۸۴ قابل دفاع اداره کردند. اصلاحطلبان نباید مانند عاملان شرمنده (و ترسان از ناسزا) وارد سیاستورزی بشوند.
اصلاحجویان بدون شرمندگی باید بگویند حرفشان (و بسته خروجشان) برای اداره کشور در انتخابات ۱۴۰۰ چیست و از نزدیکترین کاندیداها به این حرفها دفاع کنند. خط مشی اصلاحطلبان را واقعیتهای ایران و توانایی واقعی آنها باید تعیین کند؛ نه ناسزاگویی در فضای روانی جامعه موبایلی.