جلایی‌پور در نشست کارنامه اصلاحات در حزب اتحاد ملت: در دوران خاتمی روزنامه نگاری در ایران مردمی شد.

نشست کارنامه اصلاحات در سالگرد دوم خرداد با حضور عبدالله رمضان‌زاده و حمیدرضا جلایی‌پور در دفتر مرکزی حزب اتحاد ملت ایران اسلامی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار امتداد، در این جلسه حمیدرضا جلایی‌پور گفت:

اصلاح طلبان در انتخابات به خاطر تلاشی که در حوزه عمومی و جامعه مدنی انجام می‌دهند تاثیر گذارند. جریان اصلاح طلب ۲۰ سال است که این تلاش را در ایران دنبال می کند و تلاش کرده در حوزه عمومی فعالیت کند. تشکل ها، سمن ها و احزاب تلاش کرده‌اند تا اصلاحات را درجامعه پیش ببرند.

هنگامی که در مورد اصلاح طلبی سخن می‌گوییم منظور دوم خرداد ۷۶ نیست، بلکه نطفه های اصلاح طلبی از عصر ناصری شروع شده، یعنی قبل از امیرکبیر نطفه های حرکات اصلاحی بسته شده، در انقلاب مشروطه اوج گرفت و در نهضت ملی نفت تداوم پیدا کرده است. نهضت آزادی ایران در سال ۴۲ بر منبای چنین حرکت و اصلاح طلبی بوجود آمد. اما من در این مجال بحث را از ۷۶ به دنبال میکنم.

بستری که اصلاحات در آن فراهم شد، در شعارهای انقلاب اسلامی تجلی یافت بود. یکی از شعارهای اصلی انقلاب اسلامی مطالبات آزادی خواهانه بود، انقلاب اسلامی انقلاب ضداستبداد بود و این بعد اصلاح طلبی در این وجه از انقلاب اسلامی ریشه دارد. از سوی دیگر تا انقلاب اسلامی مستقر شود ما با چالش‌هایی مواجه شدیم از جمله هشت سال جنگ تحمیلی که بیشتر مطالبات برای دفاع از کشور تعطیل شد. بسیاری از اصلاح طلبان افرادی هستند که در جنگ بودند و انقلاب و هشت سال جنگ مطالبات خود را کنار گذاشتند و از آن دور شدند اما پس از پایان جنگ در دوران سازندگی کم کم تبلور پیدا کرد. پس اصلاح طلبان یکباره بوجود نیامدند.

اصلاح طلبان می خواهند حکومت را شفاف تر و اصلاح کنند یعنی حکمرانی خوب را حاکم سازند. اما در مورد دستاوردهای اصلاحات باید بگویم که هشت سال آقای خاتمی کشور با هزینه کم اما خوب اداره شد. در کتاب خود نشان دادم بر اساس شاخص های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دستاوردهای اصلاح طلبان در هشت سال اصلاحات موفق بوده و یکی از موفق ترین دوره ها در دوران مدرن ایران است. البته گفته می‌شود در دهه 40 به لحاظ اقتصادی کارنامه بهتری وجود داشته است. اما اگر روی هم حساب کنیم شاخص های اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی کشور در دوران اصلاحات با کارنامه خوب اداره شده است.

فرهنگ سیاسی و دموکراتیک مدنی در ایران تقویت شده است. منظورم عادات جمعی است. از سوی دیگر روزنامه نگاری در ایران مردمی شد، یعنی بسیاری توانستند جایی را اجاره کرده و روزنامه‌ای منتشر کنند که حتی سود اقتصادی داشته باشد. روزنامه نگاری دیگر دولتی نبود، به خاطر همین روزنامه نگاری مردمی پس از ۸۴ نیز با همه تلاشی که شد نتوانستند در کشور خفقان ایجاد کنند. همچنین تشکل های سیاسی براه افتاد، هیات‌ها تبدیل به احزاب شدند، هیات های موتلفه تبدیل به حزب موتلفه شد و جبهه مشارکت بوجود آمد و وارد فرایند تشکل یابی سیاسی شدیم و امروز دو جناج اصلاح طلب و اصول گرا داریم.

در مناطق قومی بیشتر حرکات حول هویت طلبی قومی بود اما پس از دوم خرداد حرکات جمعی در مناطق قومی شکل گرفت، نشریات قومی و نیروهای مدنی در مناطق قومی قوت گرفت.

از سوی دیگر میگویند ظهور احمدی نژاد یعنی شکست اصلاحات. مگر بعد از کلینتون بوش پسر رئیس جمهور نشد و یا پس از اوباما که خیلی رئیس جمهوری خوبی بود ترامپ بر سرکار نیامد؟ در مورد رای آوردن احمدی نژاد یکی از مقصران خود ما هستیم. ما با چند کاندیدا و از هم گسیخته در انتخابات شرکت کردیم. اصلاح طلبان توجه نکردند قشر ضعیف یک شناسنامه دارد و ممکن است با شعاری چون نفت بر سر سفره ها، رای دیگری دهد. خصوصا در دوره دوم رقابت بین احمدی نژاد و مرحوم هاشمی این مساله تاثیر گذار بود. از سوی دیگر سازمان مهندسی انتخابات تقریبا شکل گرفته بود. شکایت مرحوم هاشمی و آقای کروبی را مرور کنید؛ همه به خدا پناه بردند. همان زمان مهندسی رای اتفاق افتاد.وی در ادامه افزود: اما در مورد اصلاحات در دوره احمدی نژاد، احمدی نژاد ضداصلاحات بود. دلیل اینکه اصلا از قالیبافت شیفت شد بر روی احمدی‌نژاد چون او بیش از قالیباف ضداصلاحات، جامعه مدنی و دیپلماسی نرمال بود. اصلاحات در چنین دوره ای واقعا مقاومت کرد. احمدی نژاد می‌خواست حکومت را از جمهوری تبدیل به حکومت کند و اصلاح طلبان در مقابل آن ایستادند، کارنامه مقاومت اصلاح طلبان خصوصا از 88 به این سو عالی و چشم گیر بوده است، این نعمتی است که کسی متوجه آن نیست.

عضو شورای مرکزی حزب اتحاد در مورد دوران روحانی نیز توضیح داد: سرمایه اصلاح طلبان بود که 92، 94 و 96 را رقم زد. مردم به خاطر همین مقاومت ها به اصلاح طلبان اعتماد کردند و همین سرمایه ایجاد کرده بود. این سرمایه بخش اعظمش توسط آقای خاتمی ایجاد شده بود. ما در دوران روحانی از دوران شبه امنیتی احمدی نژاد فاصله گرفتیم. اقتصاد از بحران در آمد، برجام اتفاق افتاد، دیپلماسی نرمال حرکت مهمی بود.

جلایی پور در پایان تاکید کرد: معتد هستم اصلاح طلبان در این 20 سال کارنامه درخشانی دارند، یکی از نقاط درخشان حرکات آنان این است که از لحاظ سلبی اجازه ندادند جمهوری اسلامی تغییر کند.

حمیدرضا جلائی پور وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *