تاوان خیره‌سری حکومت

✍🏻حمیدرضا جلائی‌پور، جامعه شناس نوشت:

🔸از رای اعتراضی و غیر منتظره در انتخابات سال ۷۶ تا فریاد اعتراضی جوانان دهه هشتادی در اعتراضات در شهریور ۱۴۰۱ یک موضوع مثل روز روشن است که: اداره کشور به «اصلاحات» در سیاست داخلی و خارجی نیاز دارد. بارها جامعه در اعتراض دانشجویی ۷۸، در  جنبش سبز ۸۸، در انتخابات ۹۲ و ۹۶، در اعتراضات ۹۶ و ۹۸ و در مشارکت زیر پنجاه درصدی مردم در انتخابات ۱۴۰۰ نیاز به اصلاحات را به حکومت هشدار داده است. در مقابل «حکومت اقلیت مسلط و متوهم» به این هشدارها پاسخ نداده است.

🔸چرا حکومت در برابر اصلاح سیاست داخلی و خارجی تصلب بخرج داده و لجبازی می‌کند؟ پاسخ به این سوال ساده و تک علتی نیست. من در این‌جا فقط به یک علت اشاره می‌کنم.

🔺تداوم آموزه‌ای عقیم

🔸متاسفانه در ذهن مسولین اصلی کشور براساس تجربه محمدرضا شاه در سال ۵۶ و تجربه فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۷۰ این انگاره شکل گرفته است که «اگر حکومت در پاسخ به اعتراضات مردمی یک قدم عقب بنشیند خطا کرده و ساقط خواهد شد». گویی این انگاره در مغزشان «حک» شده است.

🔸در صورتیکه انگاره مقاومت در برابر اصلاحات خطای محض است و پس از بیست و پنج سال و هزینه بیش از هزار و دویست میلیارد درآمد نفتی، و مهاجرت سرمایه‌های انسانی ایران، دولت و جامعه را به وضع بحرانی امروز کشانده است-کی بیدار می‌شوید.

🔸اگر حاکمیت در سال هفتاد و شش تن به اصلاح می‌داد و هر نه روز یک بحران نمی‌آفرید، انجمن‌های دانشجویی رو از دانشگاه بیرون نمی‌کرد و روزنامه‌نگاران و فعالان سیاسی را زندانی نمی‌کرد به افلاس امروز نمی‌افتاد، که جوان دهه هشتادی علیه حکومت فریاد بزند و روسری آتش بزند و آشکارا عمق نفرتش را از حکمرانان نشان دهد.

🔸متاسفانه این لجبازی حکومت در اعتراض به نحوه «جانباختن مهسا» هم ادامه داشت و دارد. اگر همان روز اول حکومت به مردم معترض می‌گفت صدای اعتراض شما را شنیدم، هیئتی از نمایندگان پزشکان و حقوق دان که مورد تایید انجمن‌های مدنی باشد، علت مرگ مهسا را پیگیری می‌کند، ای مردم گشت ارشاد را تعطیل می‌کنیم و در قوانینی که به دنبال تحمیل سبک زندگی است، تجدید نظر می‌کنیم. قطعا اعتراضات مردم فروکش می‌کرد. خود حکومت و جامعه آسیب نمی‌دید.

🔸اما حکومت تن به اصلاح‌ نداد و مثل گذشته «گردن‌کلف‌وار» روش‌های معمول کنترل جمعیت را در دستور کار قرار داد. نتیجه لجبازی حکومت این بود که در روزهای اول که همدردی با خانواده داغدیده مهسا به یک «جنبش مدنی سوگواری در سطح ملی» تبدیل شده بود آن‌را به یک «جنبش اعتراضی کف خیابانی» از سوی جوانان دردمند تبدیل کرد.

🔸پیامد منفی لجبازی حکومت در پذیرش «اصلاح» چنان بوده که سه رسانه‌ ماهواره‌ای ایران‌اینترنشنال، من‌و‌تو و بی‌بی‌سی را در موقعیتی قرار داده که یک نفس و سریع از انگاره براندازی دفاع کنند و این سه رسانه کوچکترین دغدغه‌ای هم در برابر جان شهروندان ایران نداشته باشند. این سه رسانه چند روز است که فقط خبر نمی‌دهند از گسترش «اعتراضات» و «اعتصابات» سراسری دفاع می‌کنند، از ضرورت انسجام معترضین در چگونه ضربه زدن به ماموران حکومت دفاع می‌کنند! از آزادسازی شهرهای کردستان و سفارتخانه‌های ایران دفاع می‌کنند، به کردستان ایران کردستان شرقی می‌گویند! صدها بار آتش زدن روسری را نمایش داده جمعیت متکثر ایران را پاره پاره و مجروح می‌کنند. و دنبال نامن کردن زندگی بی‌حجاب‌ها و با حجاب‌ها هستند!

🔸و در برابر آن حکومت همچنان «اصلاح سیاست‌ها» رو به تاخیر می‌اندازد و روزنامه‌نگار، دانشجو و فعال اصلاح‌جو را با گردن کلف دستگیر می‌کند. اتفاقا «کنشگر مظلومی» را که با خشونت خیابانی مخالف است دستگیر می‌کند. بله بدین سان اعتراضات جمع می‌شود و دوباره معضلاتی که به نارضایتی مردم دامن زده و به اصلاح‌ نیاز دارد به زیر فرش می‌رود و دولت همچنان خود را مفتخر و اصلاح‌ناپذیر نشان می‌دهد. تا دوباره جرقه‌ای دیگر و اعتراضی دیگر در این جامعه مصیب‌دیده ایران سربرآورد.

🔸حکومت در ۱۴۰۰ با سیلی به مشارکت مردم از طریق نظارت استصوابی «دولت یکدست» تشکیل داد اما برای مردم ایران چه کرد؟ در قصه جنگ پوتین به اکراین متاسفانه به پوتین نزدیک شد و هم اکنون دولت انگلیس با ابزار بی‌بی‌فارسی (در تشویق مردم به براندازی خشونت‌آمیز) از دولت و جامعه ایران انتقام می‌گیرد. دولت «یک‌دست» دنبال زمستان سرد اروپا بود ولی ایران را وارد «پاییز» کرد. دولت «یکدست» تورم را مهار نکرد ولی هم‌اکنون مردم ایران عزادار ده‌ها جانباخته عزیز هستند (گفته می‌شود جانباختگان از ۷۰ تن گذشته است).

🔸به لجبازی پایان دهید، بازار ماهواره اسرائیلی-بن‌سلمانی را داغ نکنید، تن به «اصلاح» دهید. مطمئن باشید حکومت و جامعه ضرر نمی‌کند. این مشاوران رادیکال را کمی از اطراف خود دور کنید، اوضاع شما را بدتر خواهند کرد.

صبح_ما

@sobhema_ir

حمیدرضا جلائی پور وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *