اشتباه جبهه ملی دوم در این سند تکرار شده است.
✍🏻مصاحبه آقای فخرآبادی با جلائیپور درباره راهبرد انتخاباتی جبهه اصلاحات در روزنامه هممیهن
❓سوال: چه تفاوتی بین این دوره با ادوار اخیر انتخابات وجود داشته و چه اتفاقی رخ داده که اصلاحطلبان تصمیم به تعیین سند راهبردی گرفتهاند؟جایگاه این سند راهبردی را در فضای سیاسی کشور چه میدانید؟
❇️پاسخ: افزایش نارضایتی عمومی و فضای پس از خیزش مهسا و کاهش مشارکت در ۹۸ و ۱۴۰۰ از زمینهسازهای این سند راهبردی است. اما محتوای آن چنان است که به نظرم متاسفانه نه برای کشور و نه خود اصلاحطلبان ظرفیتافزا است و نه تاثیر جدی بر فضای سیاسی کشور میگذارد. اشتباه جبهه ملی دوم در این سند تکرار شده است و متاسفانه ممکن است بعد از انتخابات هم بر مشکلات کار سیاسی مستقل بیفزاید، و مشابه لیست ندادنِ ۹۸ پایه اجتماعی و ظرفیتی هم نمیسازد.
❓سوال: بر اساس این سند آمده است:اصلاح طلبان در “انتخاباتی تهی ازمعنا، غیررقابتی و غیرمنصفانه و غیرمؤثر در اداره کشور شرکت” نمی کنند آیا این به معنای اتخاذ سیاست “صبر و انتظار” است یا برنامه ای برای برون رفت از این وضعیت مدنظر گرفته شده؟
❇️پاسخ: خود جبهه قاعدتا نمیپذیرد که خروجی این راهبرد عملا صبر و انتظار است. ولی متاسفانه به نظرم عملا چنین معنایی دارد. در پرهیز جبهه از تشویق به ثبت نام نامزدهای اصلاحطلب و انتشار برنامه هم همین دیده میشد. گویی فرض شده که مجلس از آن حامیان اندکسالاری است و چون از ما دعوت نمیکنند ما هم ثبت نام نمیکنیم، نه اینکه بخواهیم در میدان انتخابات برای آزادی بیشتر و تاثیر بیشتر تلاش کنیم. گویی جبهه برای خود اصلاحطلبان نقش و عاملیتی در اصلاحگری قایل نیست و انتظار دارد رقابت و مشارکت و تاثیر مجلس را اقتدارگرایان و سایر نیروها دفعتا افزایش بدهند و اگر فرضا دادند تازه جبهه از آن استفاده کند و نه اینکه خود جبهه به عنوان ذینفع افزایش مشارکت و رقابت و تاثیر مجلس در این مسیر مداخله و تلاش جمعی و خلاق و تدریجیگرا کند، آنهم در این شرایط جنگی منطقه و در سالی که احتمالا ترامپ برمیگردد و مخاطرات ملی بیشتر خواهد بود.
❓سوال: از طرفی از شرکت نکردن سخن گفته از طرفی آن را منوط به تصمیم جبهه اصلاحات استانی کرده است. آیا این بند موجب کاهش جدیت سند و اثرگذاری آن نمیشود؟
❇️پاسخ: تصمیم استانها هم منوط به رای ۲/۳ شده که عملا حصولش بسیار سخت است. مشابه سال ۱۴۰۰ که همین حد نصاب ۲/۳ منجر به نتیجهگیری اقلیت جبهه و تفوقاش بر اکثریت مشارکتگرا (که فقط دو رای از دو سوم کمتر داشت) شد. بند آخر سند فعلی نشان میدهد که این بار بر خلاف ۹۸ و ۱۴۰۰ احزابی که حامی مشارکتاند نمیتوانند بدون خروج از جبهه چنین کنند. این تصمیم میتواند به شل کردن جبهه از درون بیانجامد چون اختلاف راهبردی کنونی بین دو جریان جدی و بزرگ درون اصلاحطلبان را دست کم میگیرد و به جای تلاش برای اینکه اختلافها مدیریت و کمآسیب شود، و ریسک شل شدن جبهه و آسیبپذیر شدنش بعد از انتخابات را پذیرفته است.
❓سوال: آیا صدور این سند به معنای آن است که هیچ لیست و نامزدی از سوی اصلاحطلبان معرفی نمیشود یا آنکه همچون دو انتخابات ۹۸ و ۱۴۰۰ باز هم شاهد دودستگی نهایی و شرکت بخشی از اصلاحطلبان در انتخابات خواهیم بود؟
❇️پاسخ: با توجه به بند آخر سند، قاعدتا به نام اصلاحطلبان لیستی منتشر نمیشود ولی چند حزب و تعدادی از نیروها و چهرههای موثر این جریان احتمالا در غالب ائتلاف نیروهای میانه در حوزههایی که امکان معرفی نامزد باکیفیت دارند لیست خواهند داد و تشکیل یک اقلیت باکیفیت را هدف میگیرند و دست از اصلاحگری تدریجی و تلاش برای تقویت زمینههای آزادتر شدن انتخابات و تمهید تدریجی شرایط توسعه پایدار برنمیدارند. اگر نامزدهای باکیفیت متکثر بیشتری در پاسخ به اعتراضشان به رد صلاحیتهای ناروا تایید صلاحیت شوند و شورای نگهبان بر رقابت بیفزاید چنین ائتلافی جدیتر میشود.